AMPA Ferran i Clua

BLOG de l'AMPA de l'escola pública de Valldoreix Jaume Ferran i Clua

Activitats del temps de migdia del 3r trimestre

El 3r trimestre del curs 2015/16 ha passat molt ràpidament, però ha estat molt intens i ple d’activitats; el temps de migdia no n’ha estat una excepció!

Per començar, es van organitzar, un any més, els Jocs Florals (de participació voluntària). Nens i nenes presenten els seus textos i un jurat (que fins ara eren les monitores del temps de migdia, i que enguany ha sigut la comissió de cultura de l’AMPA) decideix dos guanyadors de cada curs, un de poesia i un de prosa. A més a més, com a novetat, s’han donat premis als millors pseudònims de cada cicle. Els guanyadors llegeixen el seu text als companys al pati de l’escola, i guanyen un llibre. Val a dir que hi ha textos que s’han realitzat conjuntament, entre diversos alumnes. S’han presentat uns 170 textos entre tots els cursos, i s’han exposat les obres guanyadores al passadís de l’escola fins a final de curs.

Després de Sant Jordi es va dur a terme la Setmana Cultural a tota l’escola (del 25 al 29 d’abril), i durant el temps de migdia es va agafar el bosc com a tema vertebrador de les activitats programades per a cada dia de la setmana (relacionant-lo amb l’arbre texturitzador i la decoració del menjador).

Després, els dijous de maig i juny, els alumnes de P3 van rebre unes cartes misterioses de la fada Nina, cartes que els llegia la Mar (alumna de 5è) quan es llevaven de la migdiada. Els petits quedaven impressionats i bocabadats, i en acabar li tiraven molts petons a la fada.

També es va fer un taller de cuina per als alumnes de 1r, 2n, 3r i 6è (5è estaven de colònies). Aprofitant que al menú del dinar hi havia hummus com a plat principal, 7 i Tria va proposar als equips de monitors que la setmana anterior es fessin aquests tallers per familiaritzar els nens i nenes amb els ingredients i les textures d’aquest plat. Així van poder veure i col·laborar en la preparació d’un tastet d’hummus, que es va compartir amb els alumnes més petits. L’experiència va ser d’allò més positiva i molts nens i nenes van aprendre a apreciar nous sabors i textures.

Alguns nens i nenes de 5è i 6è també han estat preparant una sèrie de balls durant el temps de migdia, ja des del segon trimestre. Ballar és una activitat que els agrada molt, cosa que cal aprofitar, especialment perquè a aquestes edats costa molt motivar-los i engrescar-los a fer les activitats proposades. Al llarg del tercer trimestre s’ha fet un “intensiu” de ball amb les monitores del menjador i, com que van quedar molt bé, es va convidar a l’escola les famílies d’aquests nens i nenes per compartir-los amb elles.

Els alumnes de P4 a 2n van pintar un gran mural al pati de manera conjunta. Van desenvolupar la seva creativitat i van aprendre a compartir el mateix espai i el material. Els útlims dibuixos es van exposar al menjador.

I com a traca final, l’últim dia de curs abans de la jornada intensiva es va fer un dinar de festa major i es van dinamitzar els patis amb jocs de cucanya i gimcanes.

No oblidem els aniversaris de cada mes, que, com sabeu, se celebren conjuntament l’últim divendres de cada mes amb la cançó “d’aniversari feliç” i les postres que han votat entre tots els nens i nenes que han fet anys durant el mes. Els alumnes de P3 van preparar una sorpresa especial per als companys que feien anys el mes d’abril i els van cantar la cançó de “l’Esquirol” mentre hi posaven coreografia amb els titelles que havien fet amb les monitores. Els va agradar tant que van demanar-ne un bis!!

I finalment, l’esforç dels nens i nenes en tenir bons hàbits al migdia ha obtingut recompensa de nou! Els alumnes de 1r van organitzar un cinema a la biblioteca -amb crispetes incloses-, i van veure la pel·lícula “Peter Pan”.

Els alumnes de 2n van sortir de passeig a l’esplanada que hi ha darrere del parc de l’escola, on van escoltar activament els sorolls de la natura que els rodejava, es va explicar el conte del “Grúfal”, i es va reconstruir una cabana que s’havia desmuntat.

Els alumnes de 5è i 6è van anar al camp de futbol de la zona de l’escola, on van poder acomiadar com cal el curs amb un canó d’escuma que 7 i Tria els va deixar.

Les activitats que es van fer a les tardes de la jornada intensiva van anar molt bé, nens i nenes van poder jugar, refrescar-se, treballar conjuntament i passar-s’ho bé. Mireu algunes fotografies:

Ja ho veieu, un trimestre farcit d’activitats, aquí només n’expliquem algunes. Tothom n’ha gaudit molt; són activitats que els han entretingut i els han ensenyat a fer-se més grans.

Bones vacances!

No Comments »

Resum reunió Acord Marc menjadors escolars

Bon estiu, famílies!
Els menjadors escolars tornen a estar en el punt de mira del Departament i les ampes ens movem. Llegiu siusplau aquest correu que arriba de la Fapac.

*************************************************************************************************************************************

RESUM DE LA TROBADA SOBRE EL FUTUR ACORD MARC DE MENJADORS ESCOLARS
Benvolguda AMPA,

La FaPaC va convocar una trobada oberta a totes les AMPA, dijous 30 de juny de 2016, a Sant Cugat del Vallès, amb l’objectiu d’explicar i posar a debat el futur nou Acord Marc de menjadors escolars que el Departament d’Ensenyament preveu aplicar el curs 2017-2018 a tot Catalunya.

El tema té una gran rellevància, doncs tot fa pensar que seguirà la línia de l’Acord Marc del Maresme-Vallès Oriental impulsat per la conselleria ara fa un any -a mode de prova pilot- i que ha quedat paralitzat gràcies a la pressió exercida per l’ACELLEC (Associació d’Empreses de Lleure i Educació de Catalunya), amb el suport de la nostra federació.

A través d’aquesta comunicació us volem traslladar les principals conclusions de la trobada. Va quedar palès que les AMPA defensem un mateix objectiu: la nostra implicació en el menjador de l’escola dels notres fills i filles.

  • La principal PREOCUPACIÓ relacionada amb l’Acord Marc que es va posar sobre la taula va ser el fet que les famílies perdin la seva capacitat de decisió pel que fa a la gestió del menjador escolar, ja que el Departament d’Ensenyament decidirà les empreses que formaran part del concurs i n’establirà les condicions. La capacitat d’elecció per part del centre també quedarà minvada.

En general, les AMPA assistents no es van mostrar en contra que l’Acord Marc estableixi unes condicions mínimes, però sempre i quan aquestes siguin acceptables.

  • La principal CRÍTICA que es va fer a l’anterior Acord Marc és el fet que estableixi un sistema de licitació, cosa que no s’entén en tractar-se d’un servei públic. Si les famílies paguem aquest servei hauríem d’escollir també el model. Allà on el servei de menjador ja funciona no té sentit treure’l.

En aquest sentit, es va recordar la moció aprovada al Parlament de Catalunya (abril 2015) que reconeix expressament tant les AMPA com els Centres per dur a terme la gestió del servei.

També és va posar de relleu que els processos d’homologació impediran que les empreses petites i alternatives puguin participar-hi i, per tant, quedaran al marge criteris relacionats amb la sostenibilitat, la proximitat o la qualitat, per exemple.

Com a resultat de la trobada es van decidir unes LÍNIES A DEFENSAR:

  • L’Acord ha de ser de regulació del servei i NO un Acord de contractació. La necessitat d’adaptació de la normativa europea és només una excusa. L’Acord només ha d’afectar a les contractacions dels Directors dels centres, però NO a les AMPA.
  • Ha de respectar la decisió del centre i de l’AMPA, respectar l’autonomia de centre.
  • Ha de respectar el pla de funcionament del menjador del centre (això inclou el projecte pedagògic, ja que l’estona de lleure és un aspecte molt important).
  • Ha de reconèixer i afavorir -com una prioritat- la capacitat de les AMPA per dur a terme la gestió del servei. Si una AMPA vol gestionar el menjador ha de poder fer-ho sense cap tipus de bloqueig, això sí complint totes les normatives i obligacions.
  • La contractació ha de ser anual; l’AMPA ha de poder recuperar la gestió del menjador.

D’altra banda, es van decidir les persones que composaran l’equip de treball per assistir a les reunions amb Ensenyament que es produiran durant les properes setmanes per treballar i discutir el contingut de l’Acord Marc. La primera d’aquestes reunions serà dimarts 12 de juliol a la Taula de Federacions on es preveu la seva presentació. L’equip queda format per:

  • Angi Vidigau (Escola Llavorsi), Bàrbara Negre (Els Pins del Vallès de Sant Cugat), Carme Roca (coordinadora menjador Escola Catalunya de Sant Cugat i Presidenta coordinadora AMPA de Sant Cugat), Òscar Montes (membre Junta General i vicepresidència Vida Associativa), Javier Castellò (membre Junta General i vocalia Menjadors), Xavier Montagut (AMPA Escola Auró de Barcelona).

També es va decidir contactar amb totes les federacions d’AMPA que puguin estar afectades i amb altres Entitats que siguin sensibles a aquesta problemàtica per tal de lluitar conjuntament.

Continuarem lluitant pels nostres interessos
i fent visible públicament qualsevol greuge que comporti aquest Acord

No Comments »

<\/body>