AMPA Ferran i Clua

BLOG de l'AMPA de l'escola pública de Valldoreix Jaume Ferran i Clua

Matinal de ciència

on 10 juny, 2016

El diumenge 29 de maig es va dur a terme la 1a Matinal de Ciència del Ferran i Clua!

L’AMPA, a través de la Comissió Científica, va organitzar aquesta jornada per acostar una mica més la ciència als nens i nenes de l’escola, i va ser un èxit absolut: 131 nens i nenes inscrits que, juntament amb les famílies, vam poder experimentar i aprendre a través de diferents experiments que es van dur a terme al pati de l’escola.

Vam mesurar la nostra capacitat pulmonar i vam comprovar com el sexe, l’esport, l’edat o el pes condicionen la nostra capacitat. També vam identificar quines són les zones més sensibles del nostre cos, és a dir, aquelles en què tenim més receptors del tacte.

tacte

Vam posar a prova la nostra memòria, i vam comprovar com la poden afectar les distraccions o la tranquil·litat de l’entorn; i també vam tractar el concepte de la memòria a curt i llarg termini.

També vam disseccionar un cor! I vam veure la fisiologia bàsica del sistema cardiovascular i respiratori d’un xai.

cor cor-2pulmons

Amb els microscopis, vam observar pol·len, l’ala d’un mosquit i sang d’una paparra. Ens van explicar com es fan créixer bacteris al laboratori amb plaques de Petri i vam veure diferents colònies de bacteris.

microscopi microscopi-2

També vam tenir l’oportunitat de preparar una crema hidratant i vam aprendre sobre les barreges inestables de líquids immiscibles i sobre l’ús d’emulgents per obtenir cremes, pomades i ungüents. Fins i tot ens en vam poder endur un pot a casa amb l’etiqueta “no apte per a ús humà”.

cremacrema-2crema-3

Vam comprovar el pes de l’aire i que no podem superar-lo amb la nostra força. Vam veure com escalfant o refredant un objecte aquest canviava de mida però no de massa, i ens van mostrar alguns dels usos que aquest “descobriment” té a la nostra vida quotidiana (per fer el fred a les neveres o l’aire condicionat).

temperatura

Un dels experiments més espectaculars va ser el que ens va mostrar el poder de l’electricitat fent servir una bobina Tesla per ionitzar l’aire i crear petits llamps, que són els camins que utilitzen els electrons de l’aire per relaxar-se; també vam experimentar amb aquests camins de relaxació i el gas “ionitzat” de la bobina.

electricitat

I els més petits també van tenir el seu racó amb experiments pensats especialment per a ells:

Vam poder observar la difracció de la llum en hidrogel: vam fer un dibuix i després el vam col·locar sota una safata de vidre plena d’hidrogel i no es veia. En omplir la safata amb aigua, el dibuix “apareixia”. I també vam jugar amb sabó i colors.

sabo-colors

Vam fer volcans amb vinagre, bicarbonat i colorant. I també vam veure com diferents productes per netejar monedes de cèntim donaven resultats també diferents, i vam poder experimentar amb el magnetisme.

imans

Ens vam endur la sorpresa que en afegir un líquid lilós (l’aigua de bullir-hi col llombarda) a 4 pots amb líquids transparents (que semblaven aigua, però que en realitat eren dissolucions de lleixiu, bicarbonat, vinagre i iode), cada un es tenyia de diferent color, i així vam poder fer aigua de colors.

Vam veure que blocs grans de gel es fonien quan hi posàvem sal, i s’hi creaven galeries de formes molt curioses que vam omplir amb pintura.

gel+sal

També vam veure ous crus que semblaven de goma per efecte del vinagre i que podíem pelar-los com si la closca fos de paper fi, i fins i tot vam poder caminar per damunt d’ous sense trencar-los!

ous-vinagre ous-caminar

Va ser un matí ple de curiositats i descobriments que petits i grans vam gaudir plegats, un èxit que segur que es repetirà el proper curs.

general pastis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

<\/body>