AMPA Ferran i Clua

BLOG de l'AMPA de l'escola pública de Valldoreix Jaume Ferran i Clua

Matinal de ciència

on 10 juny, 2016

El diumenge 29 de maig es va dur a terme la 1a Matinal de Ciència del Ferran i Clua!

L’AMPA, a través de la Comissió Científica, va organitzar aquesta jornada per acostar una mica més la ciència als nens i nenes de l’escola, i va ser un èxit absolut: 131 nens i nenes inscrits que, juntament amb les famílies, vam poder experimentar i aprendre a través de diferents experiments que es van dur a terme al pati de l’escola.

Vam mesurar la nostra capacitat pulmonar i vam comprovar com el sexe, l’esport, l’edat o el pes condicionen la nostra capacitat. També vam identificar quines són les zones més sensibles del nostre cos, és a dir, aquelles en què tenim més receptors del tacte.

tacte

Vam posar a prova la nostra memòria, i vam comprovar com la poden afectar les distraccions o la tranquil·litat de l’entorn; i també vam tractar el concepte de la memòria a curt i llarg termini.

També vam disseccionar un cor! I vam veure la fisiologia bàsica del sistema cardiovascular i respiratori d’un xai.

cor cor-2pulmons

Amb els microscopis, vam observar pol·len, l’ala d’un mosquit i sang d’una paparra. Ens van explicar com es fan créixer bacteris al laboratori amb plaques de Petri i vam veure diferents colònies de bacteris.

microscopi microscopi-2

També vam tenir l’oportunitat de preparar una crema hidratant i vam aprendre sobre les barreges inestables de líquids immiscibles i sobre l’ús d’emulgents per obtenir cremes, pomades i ungüents. Fins i tot ens en vam poder endur un pot a casa amb l’etiqueta “no apte per a ús humà”.

cremacrema-2crema-3

Vam comprovar el pes de l’aire i que no podem superar-lo amb la nostra força. Vam veure com escalfant o refredant un objecte aquest canviava de mida però no de massa, i ens van mostrar alguns dels usos que aquest “descobriment” té a la nostra vida quotidiana (per fer el fred a les neveres o l’aire condicionat).

temperatura

Un dels experiments més espectaculars va ser el que ens va mostrar el poder de l’electricitat fent servir una bobina Tesla per ionitzar l’aire i crear petits llamps, que són els camins que utilitzen els electrons de l’aire per relaxar-se; també vam experimentar amb aquests camins de relaxació i el gas “ionitzat” de la bobina.

electricitat

I els més petits també van tenir el seu racó amb experiments pensats especialment per a ells:

Vam poder observar la difracció de la llum en hidrogel: vam fer un dibuix i després el vam col·locar sota una safata de vidre plena d’hidrogel i no es veia. En omplir la safata amb aigua, el dibuix “apareixia”. I també vam jugar amb sabó i colors.

sabo-colors

Vam fer volcans amb vinagre, bicarbonat i colorant. I també vam veure com diferents productes per netejar monedes de cèntim donaven resultats també diferents, i vam poder experimentar amb el magnetisme.

imans

Ens vam endur la sorpresa que en afegir un líquid lilós (l’aigua de bullir-hi col llombarda) a 4 pots amb líquids transparents (que semblaven aigua, però que en realitat eren dissolucions de lleixiu, bicarbonat, vinagre i iode), cada un es tenyia de diferent color, i així vam poder fer aigua de colors.

Vam veure que blocs grans de gel es fonien quan hi posàvem sal, i s’hi creaven galeries de formes molt curioses que vam omplir amb pintura.

gel+sal

També vam veure ous crus que semblaven de goma per efecte del vinagre i que podíem pelar-los com si la closca fos de paper fi, i fins i tot vam poder caminar per damunt d’ous sense trencar-los!

ous-vinagre ous-caminar

Va ser un matí ple de curiositats i descobriments que petits i grans vam gaudir plegats, un èxit que segur que es repetirà el proper curs.

general pastis


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

<\/body>